Sunday, June 19, 2011

~Bahtera~


♥ Pedoman menjalani kehidupan yang semakin mengharungi zaman ini. ♥

KETIKA MENCARI CALON
*Janganlah mencari isteri, tapi carilah IBU bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah AYAH bagi anak-anak kita.

KETIKA MELAMAR
*Anda bukan sedang meminta kepada orang tua atau wali si gadis, tetapi MEMINTA kepada Allah melalui orang tua atau wali si gadis.

KETIKA AKAD NIKAH
* Anda berdua bukan menikah di hadapan kadi, tetapi MENIKAH di hadapan Allah.

KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
*Catat dan kira semua bilangan tetamu yang HADIR untuk mendoakan dirimu, kerana dirimu harus berfikir untuk mengundang mereka semua & meminta maaf apabila dirmu berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan DOA mereka.

KETIKA MALAM PERTAMA
*BERSYUKUR & BERSABARlah. Dirimu adalah sepasang anak manusia & bukan sepasang 'malaikat'.

SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
*Sedarilah bahawa JALAN yang akan dilalui tidak melalui jalan bertaburan dengan bunga, tetapi juga 'semak belukar' yang penuh ONAK & DURI.

KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
*Jangan saling menuding jari & berlepas tangan, tetapi sebaliknya lantas semakin ERAT berpegangan tangan.

KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
* Cintailah isteri atau suamimu 100% KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK*JANGAN bagi cinta anda kepada (suami) isteri & anakmu, tetapi CINTAIah isteri atau suami anda 100% & cintai anak-anak kalian masing-masing 100%*

KETIKA EKONOMI KELUARGA BERMASALAH
*Yakinlah sentiasa bahawa pintu REZEKI akan terbuka lebar seiring lurusnya dengan tingkat KETAATAN suami isteri.

KETIKA EKONOMI KELUARGA BERHASIL
*Jangan pernah sesekali LUPA akan jasa pasangan hidup yang SETIA mendampingi kita tatkala 'menderita'.

KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
*Boleh 'bermanja-manja' kepada isteri TETAPI jangan pernah LUPA untuk bangun secara BERTANGGUNGJAWAB apabila isteri memerlukan pertolongan darimu.

KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
*TETAPlah berjalan dengan gemalai & lemah lembut dan sentiasa tersenyum mesra & ceria, tetapi ingat pada dirimu agar selalu BERJAYA menyelesaikan semua AMANAH yg dipertanggungjawabkan ke atasmu.

KETIKA MENDIDIK ANAK
*Jangan pernah berfikir bahawa ibubapa yang BAIK adalah mereka yang tidak pernah MARAH kepada anak, kerana ibubapa yang BAIK adalah mereka yang JUJUR kepada anak.

KETIKA ANAK BERMASALAH
*YAKINlah bahawa tiada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan ibubapa, yang ada adalah anak yang merasa TIDAK didengar oleh orang tuanya.

KETIKA INGIN BAHAGIA DAN HARMONI
*Gunakanlah: "KETAQWAAN, KASIH SAYANG, KESETIAAN,KOMUNIKASI MESRA,KETERBUKAAN,KEJUJURAN,KESABARAN, SALING PERCAYA & AMANAH.Titik tolak dari semua perkara tersebut adalah KEIKHLASAN & KETULUSAN HATI....

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...