Saturday, December 31, 2011

Catatan Akhir 2011

Assalamualaikum wbt..
Bismillahirahmanirahim....

“ketika wajah ini penat memikirkan dunia,maka berwuduklah..
ketika tangan ini letih menggapai cita-cita,maka berdoalah..
ketika bahu tak kuasa memikul amanah,maka bersujudlah.
ikhlaskan semuanya dan dekatlah Allah s.w.t.
agar tunduk disaat yang lain angkuh.
agar teguh disaat yang lain runtuh.
agar tegar disaat yang lain terlempar.
agar tenang disaat yang lain risau memikirkannya..”


Yang penting kita dengan Tuhan ada hubungan senantiasa, takut dan cinta. Terasa bahagia dengan Tuhan, rasa senang dengan-Nya yang lain tidak ada arti apa-apa. Apakah mudah hati kita menahan derita bila mendapat bala bencana? Tidak mudah, biasanya hati kita derita dibuatnya. Kita rasa kecewa, kita rasa orang yang malang hidup di dunia. Kita tidak dapat hubungkaitkan dengan hikmah dan didikan Tuhan kepada kita. Bahkan biasanya selalu saja buruk sangka dengan Tuhan yang melakukannya. Hati kita rasa bahwa tidak semestinya Tuhan menyusahkan kita. 

Kata-kata semangat untuk diri sendiri... kerana sepanjang perjalanan 2011 ini ada banyak perkara yang berlaku.. Allah menguji dengan pelbagai cara yang Allah taw diri ini mampu menghadapinya..  ^^ Kerana berpegang pada ayat-ayat cintaNya.. ^^

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." 
~Surah Al-Baqarah ayat 286~

Dah namanya manusia.. kita sentiasa diuji....
Keimanan dan ketaqwaan dihati kita ini... 
adakah dengan mengaku kita beriman.. kita tak perlu melalui ujian??
Tidak!!! wahai sahabatku.. 

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta." 
~Surah Al-Ankabut ayat 2-3~

Dah nak masuk tahun baru pun 2012 is coming.... Ada satu permulaan baru disitu.. buat diriku.. ^^ 
Apa-apa pun.. berpegang terus pada Kalam Suci.. bertunjangkan sunnah .. TEruskan hidup dengan syariat.. ibadat diperkuat.. istiqomah dalam mencari keredhaan Ilahi.. InsyaAllah ^^ 

Terus berjuang meraih redha Ilahi.... ^^


"Aku mendengar Rasulullah Saw menceritakan daripada Allah Swt berfirman: "CintaKu berhak untuk orang yang bercinta keranaKu, CintaKu berhak untuk orang yang saling tolong-menolong keranaKu dan Cintaku berhak untung orang yang saling berkunjung keranaKu. Orang Yang bercinta kerana Allah berada di atas mimbar daripada cahaya dalam naungan Arasy pada hari yang tiada naungan kecuali naunganNya" 
(Riwayat Ahmad)

**** 2011 banyak kisah sedih ea... Salam terakhir buat 2011.. :P 

2 comments:

amy1906 said...

hmm,nie la khidupn kn...da saat hpy,da saat sdih n mcm2 g ar.....sgt2 teruji....

**blog kmu sgt cute,sy ska....ples tnjuk ajar ckit,:)

Ad-Dien said...

Semoga Allah memudahkan urusan kebaikanmu..moga hari esok lebih baik dari semalam, insyaAllah

p/s-shoutmix dah not available..boleh baca entri dan tips dari WADi, moga membantu, insyaAllah

http://addienblog.blogspot.com/2012/01/blog-shoutmix-baru-dari-fibox-untuk.html

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...