Saturday, March 3, 2012

Sebuah Perkongsian

Bismillahiramairahim
Assalamualaikum wbt..

Beberapa bulan yang lepas semasa berkursus  di bumi semenanjung.. Ammar telah berjumpa dengan ramai sahabat yang baik. Perkenalan pertama di hari pendaftaran dan ianya terjalin sehingga ke hari ini.. Alhamdulillah, sepanjang berada di sana juga berkesempatan bertemu dengan sahabat-sahabat yang dikenali melalui laman 'muka buku' . Terasa bahagia apabila jalinan persahabatan di alam maya itu dimaknakan lagi dengan sebuah pertemuan.. walaupun kelihatannya hanya seketika pertemuan itu  namun satu kenangan yang terindah sepanjang perjalanan hidup hamba Allah yang bernama Ammar Wajidah Halimah. 

Ya Rabb.. 
Hamba sangat bersyukur atas segalanya... 

Dalam perjalanan itu.. ammar tersadung beberapa kali dengan ujian yang Allah berikan.. Diri ini hanya mengadu kepadaNya.. kerana hanya DIA yang lebih mengerti.. sehingga berlakunya sebuah perkongsian dengan sahabat yang baru sahaja dikenali tidak sampai sebulan.. Saling berkongsi rasa hati bersama dengan rasa saling percaya.. 

"Akak.. ada masalah ke?? " 
"Ermm.. adalah sikit.. Takpe je.. :) "
"Akak.. lau rasa nk pendapat pape ke.. bgtaw lah.. InsyaAllah semampunya saya bantu... "
"InsyaAllah... Terima kasih yer... " 
"Hemm.. akak, nak citer something boleh tak ngan akak.. ??" 
"Boleh je... citerlah.. InsyaAllah akak sedia telinga mendengarnya... hihi.  "
"Ma kasih akak... " 

Dan bermulah pengkisahan sebuah perkongsian... Takdir Allah menentukan bahawa kami diuji oleh perkara yang sama... Alhamdulillah.. mudah untuk kita berkongsi rasa dan belajar dari pengalaman masing-masing. 

Dari sebuah perkongsian.. terbit rasa kagum akan setiap ujian yang Allah berikan buat kita... 
Allah menguji dalam perkara yang sama tapi melalui cara yang berbeza... 
Ujian itu mudah pada kita tapi tidak pada dia.. dan begitulah sebaliknya... 

" Saya ingatkan.. sayalah yang paling berat ujianya kak... Tapi dalam tak sedar, sebenarnya ada yang lebih berat ujiannya daripada saya... "
" Samalh akak.. akak tahu akak diuji mengukit kemampuan diri akak.. dan begitu juga dengan adik...  Percaya akan janjiNya... " 

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta." 
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." 
-Surah Al-Baqarah ayat 286

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara- perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)." 
-Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" 
-Surah Al-Baqarah ayat 45

"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ..
Surah At-Taubah ayat 111

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." 
-Surah At-Taubah ayat 129

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139Jangan risau bila diri anda diuji.. Itu adalah tanda Allah kasih akan kita... ^^ 
Salam sayang buat sahabatku... semoga akan ada pertemuan lagi di antara kita.. sekiranya tiada di dunia.. InsyaAllah di akhirat kelak.. Amin.. ^^
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...