Saturday, September 7, 2013

Keseronokan memanahAssalamualaikum wbt
BIsmillahirahmanirahim..

24.Ogos lepas berpeluang belajar memanah dalam program anjuran sahabat FB di Tawau... Alhamdulillah sangat seronok dengan perkongsian teknik dan ilmu daripada sahabat2 yang baru dikenali.. dan saya menghormati mereka sebagai Jurulatih..

^^

Sedikit perkongsian tentang memanah...  (Copy dari Group Teraju Sabah)

Pengenalan kepada Sunnah memanah
Memanah merupakan salah satu kemahiran purba yang masih kekal sehingga kini. Keutamaan Ilmu memanah telah berubah mengikut zaman dan masa, dari hanya merupakan alatan memburu, kepada sukan riadah di kalangan para bangsawan dan raja di zaman Melayu silam, sehingga menjadi aset penting di dalam era kebangkitan Islam. Rasulullah S.A.W amat mementingkan sukan memanah ini sehingga banyak hadis mengutakan ilmu ini berbanding yang lain. Diantaranya Rasulullah SAW pernah bersabda,

“Kamu harus belajar memanah kerana memanah itu termasuk sebaik-baik permainanmu.” (Riwayat Bazzar, dan Thabarani).

“Nabi SAW melalui satu kawasan di mana sahabat sedang memanah. Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya datuk kamu, Nabi Ismail adalah seorang pemanah. Memanahlah dan aku bersama Bani Fulan (salah satu kumpulan pemanah).” Lalu kumpulan satu lagi berhenti memanah. Rasulullah SAW bertanya: “Kenapa kamu berhenti memanah?” Jawab sahabat: “Bagaimana kami hendak memanah kamu berada bersama kami.” Nabi SAW menjawab: “Memanahlah, aku bersama kamu semua.” (Hadis riwayat Bukhari)

Tidak dapat dinafikan juga kekebihan memiliki ilmu ini di kalangan masyarakat Melayu. Memanah dapat melatih emosi dan fizikal semasa meletakkan focus kepada sasaran. Ia juga menitik- beratkan keseimbangan badan, dan secara tidak langsung, sunnah ini melatih seseorang agar mengawal ketenangan dan kestabilkan emosi. 

Ini merupakan di antara disiplin yang perlu ada pada setiap orang Islam. Perbuatan melenturkan anak panah pada busur, dan melepaskannya kepada sasaran memerlukan kekuatan fizikal yang diselengarakan dengan kekuatan mental yang baik. Secara amnya, sunnah memanah ini memberikan kesan holistik terhadap diri seseorang pelatih. Kekuatan inilah yang ingin dikongsi kepada setiap muslim agar keseimbangan kekuatan mental dan fisikal dapat dinikmati bersama.3 comments:

An@BelLa said...

seronoknye dapat belajar memanah.. :) dulu saya pun bergiat juga dengan permainan ni tapi sayang sekarang tidak boleh terlibat lagi kerana mengalami sakit saraf di tulang belakang.. keeps istiqamah ukhti <3

Nurhafizah Nawawi said...

Assalamualaikum..wajihah..masih ada lagi k kelas memanah?

Nurhafizah Nawawi said...

Assalamualaikum..wajihah..masih ada lagi k kelas memanah?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...