Wednesday, September 11, 2013

Sekadar perkongsian pengalaman..

Assalamualaikum wbt..
Bismillahirahmanirahim... 

Sekadar perkongsian pengalaman..
Berpakaian serba hitam ataupun yang berwarna.

Saya bekerja sebagai cikgu tadika dan pergaulan saya dengan masyarakat khasnya ibu bapa dan kanak-kanak sangat luas... Masa mula2 mengajar.. saya memang selalu pakai pakaian warna hitam.. tudung hitam.. niqab hitam. Jarang sangat pakai yang berwarna.. Sampaikan kawan sekerja ada yang tanya..

"Ko tiada baju lain kah selain warna hitam?? "
"Hitam lagi... "

Yang ni biasa lagi.. dah macam nyayian usikan sahabat2 ni.. Tapi bila ada ibu bapa yang tanya

"Cikgu ni ajaran sesat ya?? Kata orang yang pakai macam cikgu ni sesat"
"Cikgu.. macam takut pulak anak saya mau datang sekolah ni"
"Cikgu hantu, datang sudah "

Ni adalah pandangan masyarkat luar bandar yang pengetahuan mereka bukan seperti masyrakat yang lain.. Mungkin di kawasan sahabat2 yang lain. Bagi yang memahami mereka tidak persoalkan.. Dan Alhamdulillah ada juga yang menerima walupun mereka sebenarnya banyak persoalan di minda.

Bila ada yang kata macam tu, saya terfikir.. tak sesuai sangat saya pakai serba hitam ni... Nak bg mereka faham pun kena sedikit demi sedikit.. dan saya cuba untuk memakai tudung berwarna dan memakai niqab half hitam.. Selang seli dengan yang sebelumnya.. dan kata2 yang seperti sebelum ini sudah berkurangan dan mereka juga sudah tidak memandang pelik..

Alhamdulillah... Nak bg mereka faham tak semua mampu menerima penjelasan yang berat.. Maka ambillah lankah sedikit demi sedikit..
^^ Moga Allah redha..0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...